Κλεάνθης Κουτσόφτας: ”Αυτός ο πολιτικός θέλω να γίνω, ο ωφέλιμος, με προτάσεις και θέσεις για μια καλύτερη Κύπρο”

0

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και ποια ήταν η μέχρι τώρα ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι στις 29 Σεπτεμβρίου το 1992. Το 2007 εκλέχθηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής. Ακολούθως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της ΜΑ.ΚΙ Αμμοχώστου (Μαθητική Κίνηση) και ταυτόχρονα μέλος της ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών).

Στο λύκειο Παραλιμνίου, πέραν των γνώσεων και της παιδείας που γαλουχήθηκα, απέκτησα πραγματικούς φίλους, με τους οποίους διατηρώ άριστες σχέσεις μέχρι και σήμερα. Διετέλεσα πρόεδρος του Λυκείου το 2009-2010.

Αποφοιτώντας από το Λύκειο Παραλιμνίου το 2010, είχα την τιμή να υπηρετήσω στις Δυνάμεις Καταδρομών και να ολοκληρώσω επιτυχώς τη θητεία μου, το 2012. Αναντίλεκτα, οι περήφανες Δυνάμεις Καταδρομών με έμαθαν να μην παρατώ ποτέ τους στόχους μου και να πολεμώ μέχρι τέλους για αυτούς.

Ακολούθως, από το 2013 μέχρι και το 2016 σπούδασα νομική στο University of Essex. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων υπήρξα πρόεδρος του Essex Cypriot Society το 2015, αντιπροσωπεύοντας τους Κύπριους φοιτητές και συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην προβολή και ανάδειξη της Κυπριακής παράδοσης.

Παράλληλα, είχα τη μέγιστη τιμή το 2014 να διατελέσω πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2015 υπηρέτησα από το αξίωμα του προέδρου στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚΗΒ). Αγωνίστηκα με ζήλο και συλλογικά για το κοινό καλό, με προτάσεις και εισηγήσεις προς όφελος της φοιτητιώσας νεολαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου το 2016 και με την κάθοδό μου στην Κύπρο άρχισα να ασκώ το επάγγελμα του Δικηγόρου. Από το 2017 υπηρετώ τη ΝΕΔΗΣΥ από τη θέση του Επαρχιακού στην Αμμόχωστο. Από τη θέση αυτή, γνώρισα ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν στην Επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και τους πρόσφυγες μας οι οποίοι ζουν στις υπόλοιπες επαρχίες. Ταυτόχρονα, έχω να επιδείξω σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Μέσα από το επάγγελμά μου, τις σπουδές μου και τη συνδικαλιστική μου δράση, πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή, να οικοδομηθεί μια ανανεωμένη σχέση μταξύ πολιτικής και νεολαίας, δίνοντας ”τόπο στην οργή” και δικαίωμα στο όνειρο.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο σε πολλούς τομείς. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική σκηνή της Κύπρου;

Πήρα όμως αυτή την απόφαση με σιγουριά, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει, έχει κλείσει τον κύκλο του. Πρέπει να αλλάξει και να ανανεωθεί.

Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, να αναλάβουμε το ιστορικό βάρος της ευθύνης και να μην περιμένουμε από άλλους να το πράξουν για μας. Με όπλο μου μια νέα αντίληψη τις πολιτικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας , με δυναμισμό και εργατικότητα, μπορώ να ενισχύσω αυτή την προσπάθεια με την είσοδό μου στην Βουλή.

Πήρα αυτή την απόφαση γιατί νιώθω έτοιμος να εκπροσωπήσω τον Κύπριο πολίτη του εκσυγχρονισμού και αυτού που αναζητά λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Παράλληλα,μπαίνω στον ”πολιτικό στίβο” χωρίς να αναζητώ πολιτικό όφελος, αλλά για να συνδράμω στην ανάγκη επίλυσης μικρών, ορατών και κραυγαλέων προβλημάτων.

Ποια η γνώμη σας για την αποχή;

Ανήκω σε μια γενιά που πληρώνει λάθη για τα οποία δε φέρει ευθύνη ,έτσι, αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα την δικαιολογημένη πολιτική δυσαρέσκεια, αλλά η αποχή δεν είναι η λύση. Δεν είναι λύση να αποφασίζουν άλλοι για εμάς.

Σε αυτό εδώ το σημείο όμως θα ήθελα να τονίσω ότι οι νέοι ενδιαφέρονται, ο μύθος της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς καταρρίπτεται από τους ίδιους τους νέους. Η νεολαία παρεμβαίνει, εκφράζει πολιτική άποψη, δεν μένει στο περιθώριο των εξελίξεων και διεκδικεί το όνειρο για το μέλλον.

Τις πλείστες φορές, ακόγοντας τη λέξη νέος καταργούμε τη σχέση του με την πολιτική ή οποιαδήποτε παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί η αποχή στις τάξεις της Νεολαίας είναι τεράστια. Κάποιος μπορεί να πει δικαιολογημένα, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από τη λέξη πολιτική. Δεν είναι έτσι όμως, οι νέοι συμμετέχουν και ζητούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, την απόρριψη του αφυδατωμένου πολιτικού λόγου.

Όσο η πολιτική φιλοσοφία μένει ίδια, η νέα γενιά την απωθεί. Την πλήξη αυτή μπορούν να την φρενάρουν οι ίδιοι οι νέοι μέσω της ενίσχυσης των θέσμων της συμμετοχής και της πολιτικής παρέμβασης αυτών.

Παρατηρείται άνθηση στην επιχειρηματικότητα από νέους. Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι που έχετε θέσει για την νεανική επιχειρηματικότητα της χώρας;

Οι δείκτες ανεργίας στη νεολαία παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας αποτελεί καθοριστικής σημασίας πολιτική, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις αλλά και οικονομικά οφέλη.

Συνεπώς, θα πρέπει να αναπτύξουμε, υποστηρίξουμε και προωθήσουμε περαιτέρω την επιχειρηματικότητα σε νέους και νέες, μέσω μίας σειράς κινήτρων, χρηματοδότησης δράσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Έτσι και εγώ με τη σειρά μου θα προωθήσω την περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου σχεδίου ενίσχυσης της νεανικής επιειρηματικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε, κυρίως σε ότι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και έγκρισης. Επίσης η Εφαρμογή προγράμματος ανάλογο του “Erasmus for Young Entrepreneurs” θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους επίδοξους επιχειρηματίες να εργαστούν για 6 μήνες σε επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα, παρέχοντας τους έτσι την ευκαιρία να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Επιπλέον, η ουσιαστική υποστήριξη στους νέους να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε βιώσιμες νεοσύστατες επιχειρήσεις με την παροχή επαρκούς καθοδήγησης σε σχέση με τις νομικές διαδικασίες και την κρατική γραφειοκρατίας κρίνεται ως απαραίτητη(π.χ. δημιουργία Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Νεανικής Επιχειρηματικότητας).

Ολοκληρωμένη η θέση μου για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα βρίσκεται στην ιστοσελίδα μου.

Ποιες είναι οι πρώτες 3 προτάσεις που θα αλλάξετε στην Κύπρο με το που εκλεχθείτε;

Έχω ετοιμάσει με την ομάδα μου ένα πακέτο προτάσεων που καλύπτει όλους τους τομείς της ζωής μας. Οπόταν, δε θέτω σε προτεραιότητα μερικές από τις προτάσεις μου, θα θέσω με την εκλογή μου ως προτεραιότητα όλες τις προτάσεις μου, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μου (https://kleanthiskoutsoftas.com/).

Οι θέσεις μου εστιάζονται στο νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στο περιβάλλον, στη νεαντική επιχειρηματικότητα, στις αγροτικές και παράκτιες περιοχές και στην προσφυγική πολιτική.

Με το που εκλεχθείτε θα είστε από τους πιο βασικούς πυλώνες για το μέλλον της Κύπρου. Πως φαντάζεστε μέσα από την δική σας ματιά και το δικό σας έργο ότι θα είναι η Κύπρος σε 5 χρόνια από σήμερα;

Οραματίζομαι ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών. Για αυτό τον λόγο, καλώ όλους όσους συμμερίζονται τις ιδέες μου, να συμπορευτούμε μαζί για ένα κοινό όραμα για τη Νέα Γενιά και την Αμμόχωστο. Μαζί να καθορίσουμε το αύριο, μαζί να φέρουμε νέα πολιτική κουλτούρα και νοοτροπία, μαζί να κάνουμε πράξη την ανανέωση στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πολιτική όμως, θέλοντας και μη, είναι τα πάντα εφόσον διέπει κάθε τομέα της ζωής μας. Έτσι και εγώ, θα δημοσιεύσω και θα παραδώσω στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, την δέσμη προτάσεων που προανάφερα. Αυτός ο πολιτικός θέλω να γίνω, ο ωφέλιμος, με προτάσεις και θέσεις για μια καλύτερη Κύπρο.

Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας. Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;

Σίγουρα η προεκλογική εκστρατεία θα κινηθεί σε ρυθμό πρωτοκόλλων και είμαι έτοιμος για μια roller coaster δοκιμασία. Εν μέρη υποκατάστατο της προεκλογικής εκστρατείας θα αποτελέσουν εφαρμογές video-συνάξεων και τα ΜΚΔ. Τα ΜΚΔ είναι μέρος της ζωής μας, με αυτά ξυπνάμε και με αυτά κοιμόμαστε. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι μια πραγματικότητα.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί παρένθεση στις προεκλογικές εκστρατείες, όμως θα κρατήσουμε αναπόφευκτα στοιχεία της για το μέλλον. Η εποχή η οποία ζούμε αποτελεί μεταβατική από το παραδοσιακό στο σύγχρονο περιβάλλον. Θεωρώ ότι στο μέλλον το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ θα ξεπεράσουν την τηλεόραση και οι τεχνολογικές δυνατότητες θα είναι τρομερά προχωρημένες. Σε μεγάλο βαθμό, η πιο πάνω διαδικασία εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει και στην Κύπρο.

Όπως έχω προαναφέρει, θα προτιμούσα να συναντήσω όσους πιο πολλούς ψηφοφόρους μπορώ από κοντά. Δυστυχώς η πανδημία περιορίζει αυτή την επιθυμία μου. Όμως, μέσα στο συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον το οποίο ζούμε, μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αποκτήσει ο κάθε συμπολίτης μας την καταλληλότερη γνώση και αντίληψη για τον κάθε υποψήφιο. Αυτό θέλω, και το τονίζω ξανά, θέλω να με ψάξετε πριν πάτε στην κάλπη.