Ο Αυγερινός Χαρτσιώτης, συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Marios Hartsiotis & Co LLC, απάντησε στις ερωτήσεις μας.
1) Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη νομική και με ποιο τομέα υποθέσεων ασχολείστε;
Από την παιδική ηλικία, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του σχολείου ή και σε άλλες περιστάσεις, περνούσα αρκετό χρόνο στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα μου. Μερικές φορές και όποτε μου δινόταν η ευκαιρία τον ακολουθούσα και στις δικαστικές αίθουσες, αποκτώντας έτσι μια οικειότητα με το περιβάλλον του δικαστηρίου. Η παρουσία μου στους χώρους αυτούς, μου επέτρεψε να παρατηρήσω και να δω στην πράξη πώς λειτουργούσε ένα δικηγορικό γραφείο και να σχηματίσω ιδία άποψη για το δικηγορικό επάγγελμα, έστω με την περιορισμένη αντίληψη που είχα τότε ως μαθητής για το συγκεκριμένο κλάδο αλλά και την ευρύτερη αγορά εργασίας. Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την προτίμηση μου υπέρ των κλασσικών/ανθρωπιστικών μαθημάτων στο σχολείο, με ώθησε να σπουδάσω τη νομική επιστήμη και να ενταχθώ στις τάξεις του δικηγορικού σώματος. Εκ των υστέρων, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακολούθησα τη φυσική πορεία των πραγμάτων.
To κύριο πεδίο ενασχόλησης μου είναι οι αστικές υποθέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στις ασφαλιστικές απαιτήσεις και την ανάκτηση οφειλών αλλά και οι υποθέσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία ειδικών Δικαστηρίων όπως οι οικογενειακές και εργατικές διαφορές. Παράλληλα, συμβουλεύω πελάτες αναφορικά με την προστασία και τη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς επίσης και μικρομεσαίες ή και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις για τη βέλτιστη οργάνωση, διάρθρωση και φορολογικό σχεδιασμό. Τέλος, ως διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής αναλαμβάνω οποιαδήποτε διαδικασία διαμεσολάβησης ανατεθεί στο γραφείο μας είτε από ιδιώτες, είτε από κάποιο φορέα όπως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.
2) Το γραφείο σας, Marios Hartsiotis & Co LLC, τι υπηρεσίες προσφέρει;
Η δικηγορική μας εταιρεία δραστηριοποιείται και παρέχει υπηρεσίες σε ολόκληρο το φάσμα της νομικής επιστήμης. Οργανωμένη σε δύο κύρια τμήματα, το Δικαστηριακό και το Εταιρικό – Εμπορικό, εξυπηρετεί σήμερα ένα ευρύ εγχώριο και διεθνές πελατολόγιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ΜΚΟ, εκκλησιαστικούς θεσμούς, πολυεθνικές εταιρείες, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά ταμεία, μικρομεσαίες και καινοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και ιδιώτες.
Το Δικαστηριακό τμήμα δραστηριοποιείται κυρίως στα πεδία του ασφαλιστικού και τραπεζικού δικαίου, των οικογενειακών και εργατικών διαφορών, την ανάκτηση οφειλών αλλά και τις κληρονομικές διαφορές. Όσο αφορά το Εταιρικό – Εμπορικό τμήμα, αυτό δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή εταιρικών υπηρεσιών, την επίλυση εταιρικών διαφορών, την εκκαθάριση εταιρειών, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις ακίνητης περιουσίας, ναυτιλιακά, θεώρηση και σύνταξη συμβάσεων εμπορικής ή επενδυτικής φύσεως, πνευματική ιδιοκτησία, προσωπικά δεδομένα και καθοδήγηση σχετική με επενδύσεις, χρηματοδότηση και φορολογικό σχεδιασμό επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και εκτοπίσματος.
3) Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας σας αυτήν την περίοδο;
Τα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο βρίσκονται στο μέσο της «τέλειας καταιγίδας»: πανδημία, συσσωρευμένα προβλήματα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και πιο πρόσφατα, η δυσφήμηση και ο διασυρμός της Κύπρου διεθνώς και κατ’ επέκταση των κυπριακών δικηγορικών γραφείων τα οποία παρουσιάζονται τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, ως βασικό γρανάζι στη μηχανή της συστημικής διαφθοράς.
Αυτά ήρθαν να προστεθούν στον ήδη μειωμένο κύκλο εργασιών του επαγγέλματος που οφείλεται στον διεθνή ανταγωνισμό από άλλες αγορές, την προσφορά ανταγωνιστικών υπηρεσιών από άλλους κλάδους, τη διεκπεραίωση εργασιών από μεγάλους οργανισμούς μέσω εσωτερικών νομικών συμβούλων και άλλες εξελίξεις όπως την πρόοδο της τεχνολογίας και τις σχέσεις της Κύπρου με άλλα κράτη. Αναμφίβολα κάθε γραφείο αναλόγως της διάρθρωσης, του modus operandi και της φύσης των εργασιών του επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό από τα πιο πάνω. Είναι όμως κοινή παραδοχή πως το δικηγορικό σώμα αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις και πως κάθε δικηγορικό γραφείο πρέπει να βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα όχι με βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις αλλά με στοχευμένες ενέργειες και όραμα για το μέλλον.
4) Πώς αντιμετωπίσατε εσείς τις προκλήσεις αυτές και πώς οραματίζεστε τον κλάδο τα επόμενα χρόνια;
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τα 30 χρόνια από την ίδρυση του δικηγορικού μας γραφείου. Με αφορμή την επέτειο αυτή και έχοντας στο μυαλό τα όσα ανέφερα προηγουμένως, αξιοποιήσαμε τον χρόνο του lockdown και την ανάπαυλα από την αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων για να επιταχύνουμε το σχεδιασμό μας για αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του γραφείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου μας. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία αφού κατά την άποψη μου πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε οτιδήποτε και αν κάνεις, πλην όμως κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με σύνεση και στη βάση προγραμματισμού.
Συνεχίζοντας το μοντέλο που ακολουθούμε την τελευταία δεκαετία, προχωρούμε σταδιακά σε μικρές – μικρές αλλαγές που αφορούν τόσο τη δημόσια εικόνα του γραφείου όσο και την εσωτερική του οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, φέτος προχωρήσαμε σε ολικό ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας μας η οποία έχει πλέον βελτιωμένη παρουσίαση, είναι φιλικότερη προς τον χρήστη και παρέχει νέες δυνατότητες σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή της π.χ. ηλεκτρονική διευθέτηση συναντήσεων, ζωντανή συνομιλία (live chat), ηλεκτρονικό έντυπο υποβολής αιτήματος για εγγραφή νέας εταιρείας αλλά και απευθείας ηλεκτρονικές πληρωμές. Περαιτέρω έχουμε διευρύνει την παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όσο αφορά την οργάνωση και τις υποδομές του γραφείου μας, τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε προχωρήσει σε αναβάθμιση του τηλεφωνικού μας κέντρου, της υπηρεσίας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και κυρίως έχουμε μεταφέρει όλες τις εργασίες μας και τα αρχεία μας σε cloud-based πλατφόρμες. Οι κινήσεις αυτές έχουν αυξήσει τη συνέργεια και την παραγωγικότητα του προσωπικού ενώ παράλληλα μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Αυτές οι μικρές αλλά συνάμα τόσο σημαντικές αλλαγές είναι μέρος αυτού που οραματιζόμαστε και για το δικηγορικό επάγγελμα στο σύνολο του. Πέρα από την ευρύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, Δικαστήρια και δικηγόροι πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με τον παλιό μας εαυτό και απαρχαιωμένα επιχειρηματικά μοντέλα. Επενδύοντας σε καινοτόμες τεχνολογίες θα βελτιώσουμε την απόδοση και την παραγωγικότητα του κλάδου, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικές εξοικονομήσεις οι οποίες είναι προς όφελος τόσο των δικηγορικών γραφείων όσο και της εθνικής οικονομίας και εμμέσως των πελατών μας. Παράλληλα, πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά για βελτίωση της δημόσιας εικόνας μας για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα μάτια της οποίας τόσο το δικηγορικό, όσο και το δικαστικό σώμα έχουν στιγματιστεί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω πως η προσέγγιση αυτή θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη του επαγγέλματος μας και αύξησης του κύκλου εργασιών του σε νέους τομείς που μέχρι πριν μερικά χρόνια η ύπαρξη τους και μόνο, ήταν αδιανόητη. Ο τζίρος ή η «πίττα» στην καθομιλουμένη, πρέπει να σταματήσει να θεωρείται κάτι στατικό και αμετάβλητο για το οποίο οι δικηγόροι ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο πώς εκσυγχρονιζόμαστε και πώς διευρύνουμε το πεδίο δραστηριοποίησης των δικηγόρων – και άρα τον κύκλο εργασιών – αφήνοντας πίσω μια για πάντα πρακτικές της «αρπαχτής» από τις οποίες εν τέλει, επωφελούνται οι λίγοι εις βάρος των πολλών και κυρίως εις βάρος των νεαρών δικηγόρων.