Προώθηση επιχειρηματικότητας στις ορεινές Κοινότητες Τροόδους

0

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας υπό την Υπουργό κα Νατάσα Πηλείδου, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σύσταση ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο να ρυθμίζει την οικοτεχνία στις ορεινές κοινότητες.

Advertisement

Στη σύσκεψη  που συμμετείχαν ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων Υπηρεσιών, συνομίλησαν για τα πρώτα στάδια συγγραφής του νομοσχεδίου, ενώ αποφάσεις λήφθηκαν για τους μηχανισμούς που θα στηθούν ώστε να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δοθεί ώθηση στους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων για προσωπική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς επίσης και τα υποστηρικτικά εργαλεία για επιτυχή μετάβαση στην επιχειρηματικότητα.

Σε δηλώσεις της η κα Πηλείδου, χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Κράτους για την προώθηση της οικοτεχνίας. Όπως ανέφερε η Υπουργός, «αυτή η προσπάθεια ενδιαφέρει πολύ το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας γιατί συνδέεται τόσο με την προσπάθεια για την ενθάρρυνση της οικοτεχνίας και των μικρών επιχειρήσεων, όσο και με τη διασύνδεση των ατόμων που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες με τα σχέδια χορηγιών για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα. Έχουμε συμφωνήσει ένα πλάνο δράσης, το οποίο θα αρχίσουμε να υλοποιούμε μαζί με τον Επίτροπο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων τόνισε τη σημαντικότητα της θεσμοθέτησης της οικοτεχνίας, δηλαδή τη θεσμική αναγνώριση μιας μορφής επιχειρηματικότητας, όπου το παραγωγικό δυναμικό θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα αδύνατα σημεία του τομέα, αξιοποιώντας ευκαιρίες που μένουν ανεκμετάλλευτες. Συνθήκες συγκράτησης αλλά και προσέλκυσης πληθυσμού στις ορεινές περιοχές δημιουργούνται, ενώ παράλληλα αυξάνεται εισόδημα των γεωργικών οικογενειών.

Ο κ. Χαμπιαούρης πρόσθεσε ότι η θεσμοθέτηση της οικοτεχνίας και της μεταποίησης, αποτελούν πρωταρχικής σημασίας στόχο για την Κυβέρνηση, γι’ αυτό και η ετοιμασία σχετικής νομοθεσίας, περιλαμβάνεται στις βραχυπρόθεσμες δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.