Eλενα Βιολάρη | Η ευφυία του μηχανικού στην υπηρεσία του πελάτη

0

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη που παραχώρησε η επιτυχημένη μηχανολόγος μηχανικός Έλενα Βιολάρη στο Cyprus Business Ligue.

Advertisement

Πώς ξεκίνησε η επαγγελματική σας πορεία στη μηχανολογία;

Από την αγάπη μου για τα αεροπλάνα

Σπούδασα στη σχολή μηχανολόγων και αεροναυπηγών μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, με ειδικότητα στην αεροναυπηγική.

Στον κατασκευαστικό τομέα ξεκίνησα να απασχολούμαι πριν την ολοκλήρωση των σπουδών μου.  Αγάπησα την ενασχόληση μου με τις κτιριακές εγκατάστεις και τη συναναστροφή μου σε αυτό το πεδίο και έτσι το εξέλιξα.

Πώς εμπνευστήκατε αυτό το ρόλο ;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια στην οποία η επιχειρηματικότητα υπήρχε σαν πρότυπο , επομένως η επαγγελματική αυτονομία δεν ήταν κάτι ξένο για μένα.

Η ιδέα ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου ( MBA ) με αποτέλεσμα να αναπτύξω το δικό μου επιχειρηματικό μοντέλο, βασισμένο σε αυτό που ήξερα να κάνω καλά .

Πώς μια γυναίκα αντεπεξέρχεται σε ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ανδροκρατούμενο κλάδο;

😊 δεν το πολυσκέφτεται νομίζω .

Aρχικά, όπως όλοι , χρειάζεται να σέβεται το χώρο και ακολουθεί τους κανόνες – When in Rome, do as the Romans do.

Παράλληλα , χρειάζεται να μαθαίνει το αντικείμενο , να εμπνέει εμπιστοσύνη και να προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία της.

Σε ποιούς απευθύνονται οι υπηρεσίες σας ;

Η ομάδα μας αποτελείται από άρτια καταρτισμένους και  έμπειρους μηχανικούς και σχεδιαστές καθώς και έμπειρους συνεργάτες σε συναφή πεδία ( ηλεκτρολογική μηχανική , μηχανική πυρασφάλειας κλπ ) . Είμαστε άτομα με κοινή κουλτούρα  και μέσα από το σχεδιασμό μας  φροντίζουμε  να αναπτύσσουμε περιβάλλον διαβίωσης ψηλής ποιότητας για όλους.

Στη 15ετή πορεία μας έχουμε ολοκληρώσει έργα σχεδόν κάθε φύσης αποκτώντας γνώση και εμπειρία τόσο στη μηχανική όσο και στη διαχείρηση έργου και συμβολαίων.

Η συμβουλευτική στη μηχανική απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες οι οποίες ασχολούνται με την ανέγερση κτιρίων ή την ανακαίνιση ή και επέκταση υφιστάμενων κτιρίων κάθε κατηγορίας

Αυτοί μπορεί να είναι επενδυτές σε ακίνητα, αρχιτέκτονες, ιδιώτες , εταιρίες ανάπτυξης γης, ο δημόσιος τομέας  κ.ο.κ

Για εμάς , η ικανοποίηση της αποσαφηνισμένης ανάγκης των πελατών η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευ ζειν τους , αποτελεί προτεραίοτητα .

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του μηχανολόγου μηχανικού στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των κτιρίων ;

Πέρα από την αισθητική, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική , πρόσθετη αξία στα κτίρια δίνει η ασφάλεια και η άνεση. Άνεση υπάρχει όταν είναι ρυθμισμένες οι συνθήκες.

Ο μηχανολόγος μηχανικός έχει στην ευθύνη του να αναπτύξει και να σχεδίασει μεγάλο μέρος των συστημάτων τα οποία ρυθμίζουν τις συνθήκες και προσφέρουν άνεση στο χρήστη , όπως για παράδειγμα,  τον καθαρό αέρα , τον κλιματισμό , τη θέρμανση , το ζεστό νερό χρήσης.

Βέβαια , οι μηχανολογικές εφαρμογές δεν  περιορίζονται σε αυτά . Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα πεδία σχεδιασμού μηχανολογικών υπηρεσιών πχ σε εστιατόρια, χώρους λατρείας , νοσοκομειακές αναπτύξεις , πολυόροφα κτίρια , κτίρια βιομηχανικού τύπου , διατηρητέες οικοδομές, σχολεία κλπ

Σε αυτές τις περιτπώσεις, η αναγκαιότητα του μηχανολόγου μηχανικού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται  στη χώρα μας κυρίως με τα πολυόροφα κτίρια αλλά και τις αναπτύξεις ιατρικού χαρακτήρα ( κλινικές, νοσοκομεία ,ιατρικά κέντρα)  , η παρουσία και η εμπειρία των μηχανικών αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της ποιότητας των εργασιών , της εύρυθμης λειτουργίας των συστημάτων στα κτίρια καθώς και της ασφάλειας των κτιρίων , των ενοίκων και των περιοχών ανάπτυξης

Ο ρόλος σας ωστόσο είναι διπλός . Ασχολείστε και με θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής πιστοποίησης κτιρίων .

Ναι! Είναι σημαντικό στις  μέρες μας,  η ασφάλεια και η άνεση στα κτίρια να διασφαλίζονται με ολιστικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις , λαμβάνοντας υπόψιν τη σύγχρονη τεχνολογία, τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και τις μεθοδούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Ποιο θεωρείτε πως είναι το βασικό συστατικό της εξέλιξής σας σε αυτό που κάνετε ;

Δεν είναι ένα, είναι αρκετά αλλά μπορώ να εστιάσω στα βασικά όπως είναι

  1. Η αγάπη μου  για αυτό που κάνω
  2. Η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση στις σύγχρονες τεχνολογίες και στις μεθόδους υπολογισμού και σχεδιασμού.
  3. Η ομάδα μου, που χωρίς αυτήν δε θα μπορούσα ούτε να εξελιχθώ ούτε να εξελίξω και τους ευχαριστώ για αυτό 
  4. Ο ξεκάθαρος στόχος στο μυαλό μου σε κάθε περίοδο της επαγγελματικής μου πορείας και η αφοσίωση μου σε αυτόν
  5. Οι καλοί συνεργάτες

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τα
βήματά σας στον επιχειρηματικό κόσμο;

Η γενική συμβουλή και παρότρυνση μου είναι να τολμούν και να μη φοβούνται να πειραματιστούν

Η ειδική συμβουλή μου είναι πέρα από την ειδικότητα τους, να εκπαιδεύονται και στην επιχειρηματικότητα γιατί το να είσαι καλός επαγγελματίας , δε σημαίνει απαραίτητα πως μπορείς να είσαι και καλός επιχειρηματίας

Πόσο εύκολο είναι να σας συναντήσει κανείς;

Πολύ εύκολο. Απλά με μια αναζήτηση στο Google και ένα αίτημα.

Η κτιριακή βάση μας είναι στη Λεμεσό  , ωστόσο δραστηριοποιούμαστε σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας.

Στις μέρες μας η επικοινωνία είναι πολύ εύκολη , χρησιμοποιώντας διαδικτυακά μέσα και πλατφόρμες επικοινωνίας,  επομένως στη δική μας φιλοσοφία δεν υπάρχουν συνοριακοί ή άλλοι περιορισμοί στην επικοινωνία.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες της στήλης μας ;

Η ευφυία του μηχανικού σε συνδιασμό με τη συνεχή κατάρτηση του και τη χρήση νέων τεχνολογιών αποτελούν απαραίτητες συνιστώσες του σχεδιασμού των κτιρίων  και είναι εξίσου σημαντικές με την σωστή αρχιτεκτονική , την καλαισθησία και το σχεδιασμένο περιβάλλον .

Προτρέπω όλους όσους μας διαβάζουν και έχουν στο μυαλό τους να σχεδιάσουν ή / και να αναπτύξουν κτιριακές δομές , να συμπεριλάβουν στην μελετητική ομάδα μηχανολόγο μηχανικό , επιβεβαιώνοντας πρώτα την επαγγελματική του εμπειρία και την τεχνική του κατάρτιση .