Πωλήθηκαν τα Attica Stores- Στα 100 εκατ. ευρώ το αντίτιμο

0

Μια νέα σημαντική εξαγορά ανακοίνωσε η Ideal Holdings καθώς αποκτά το 100% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει τα Attica Stores.

Advertisement

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι μέτοχοι των attica θα αποκτήσουν συμμετοχή στην Ideal Holdings λαμβάνοντας το 17% περίπου των μετοχών της επενδύοντας 35 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ideal με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ενώ θα διατεθεί και πακέτο ιδίων μετοχών στα 4,15 ευρώ (τρέχουσα τιμή 4,9 ευρώ).

Το τίμημα για την εξαγορά των attica stores φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα attica stores έχουν μια ισχυρή ομάδα μετόχων στους οποίους περιλαμβάνονται οι εφοπλιστές Παναγιώτης και Θανάσης Λασκαρίδη, ο όμιλος Τσάκου, το ίδρυμα Ωνάση, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Γιάννης Σαραντίτης και οι Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης και Αλέξης Σγουμπόπουλος.

Τα attica stores βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Εχουν ήδη επεκτείνει τον 3ο και 4ο όροφο της ναυαρχίδας τους, το attica στο City Link, προσθέτοντας 4.000 τ.μ. επιφάνεια πωλήσεων. Την επόμενη τριετία, από φέτος έως και το 2025, θα ακολουθήσουν επενδύσεις για ανακαινίσεις όλων των πολυκαταστημάτων του δικτύου attica. Μετά, θα πάρουν σειρά οι επενδύσεις στο Ελληνικό, στο Vouliagmenis Mall και στη Marina Galleria, σε συνέχεια του προσυμφώνου που έχει υπογραφεί με τη Lamda Develοpment.

Η επίσημη ανακοίνωση

H IDEAL Holdings διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της με μια νέα επένδυση ύψους €100 εκατ., για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited («ΚΤ»), η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. («attica»). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Με πίστη στην επιχειρηματική και επενδυτική της στρατηγική, η IDEAL Holdings επενδύει σε δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ισχυρό μάνατζμεντ, κυρίαρχη θέση στην αγορά, υγιή ισολογισμό, ισχυρές ταμειακές ροές και προοπτικές ανάπτυξης. Η attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στην Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski).

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η attica διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε Κύκλο Εργασιών €190 εκατ., EBITDA €19,3 εκατ., ΚΠΦ €12,4 εκατ. και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό. Το 1ο τετράμηνο του 2023, είχε Κύκλο Εργασιών €58,9 εκατ. έναντι €49,4 εκατ. το 2022, EBITDA €4,84 εκατ. έναντι €1,14 εκατ. το 2022, ΚΠΦ €2,5 εκατ, έναντι ΚΠΦ -0,98 εκατ. το 2022 (όλα τα μεγέθη χωρίς την επίδραση του IFRS 16).

Η IDEAL Ηoldings, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία – άρρηκτα συνδεδεμένο με την δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικο-νομίας της Ελλάδας.

Το τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε €100 εκατ. και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό €65 εκατ. και από ίδια κεφάλαια €35 εκατ. Συγκεκριμένα, η IDEAL θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Με αυτή την συμφωνία, η IDEAL Holdings μεγαλώνει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους, με αποτέλεσμα το τελικό μετοχικό σχήμα της, εκτός από τους ιδρυτές των attica να περιλαμβάνει και γνωστά ονόματα της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η παρούσα διοίκηση της attica, που συνέβαλε στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της εταιρείας, στην ανάδειξή της ως πρωτοπόρα στον κλάδο της και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand, θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διοικητική ομάδα της IDEAL.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ κ. Δημοσθένης Μπούμης σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που γινόμαστε μέρος αυτού του επιτυχημένου ομίλου και κυρίως διότι γνωρίζουμε την επενδυτική του φιλοσοφία και τον στόχο του να δημιουργεί υπεραξίες. Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία μας και με την συμπαράσταση των μετόχων μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξία στους μετόχους μας και θα προχωρήσουμε ταχύτερα στα επόμενα επενδυτικά μας βήματα. Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεχίζουμε να έχουμε το attica στην κορυφή της προτίμησης καταναλωτών, προμηθευτών και εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση της attica και να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας. Η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα €400 εκατ. σε Κύκλο Εργασιών και τα €50 εκατ. σε EBITDA. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

Η Δικηγορική Εταιρεία Potamitis Vekris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος για την attica και η Δικηγορική εταιρία Souriadakis Tsibris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της IDEAL Holdings.