Η επίσημη παρουσίαση του νέου Peugeot 408!

0

Πρεμιέρα για το νέο Peugeot 408, που οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν ως Fastback.

Advertisement

Μετά από αρκετές διαρροές και μερικά teasers οι Γάλλοι της Peugeot παρουσίασαν και επίσημα το νέο τους μοντέλο, το 408 με μια εντυπωσιακή αλά κουπέ σιλουέτα. Οι ίδιο δεν το χαρακτηρίζουν ως SUV Coupe, αλλά ως Fastback, θέλοντας με τον τρόπο αυτό και όπως ανέφεραν στην προ-παρουσίαση του μοντέλου στην οποία το Newsauto ήταν φυσικά παρών, να τονίσουν πως πρόκειται για μια διαφορετική, πιο φρέσκια προέγγιση.

Πράγματι το νέο 408 έχει μια μοντέρνα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμφάνιση, η οποία δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την εντυπωσιακή κλίση της οροφής, αλλά και από την εμφατική μάσκα, τις έντονες ακμές περιφερειακά, τα τονισμένα φτερά αλλά και τους μεγάλους τροχούς που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 20 ίντσες.

Το μήκος του φτάνει τα 4,69 μέτρα και τόσο λόγω διαστάσεων όσο και λόγω χαρακτήρα οι Γάλλοι το τοποθετούν μεταξύ των 308 και 3008. Η βάση του του είναι η πλατφόρμα EMP2, με αυξημένη ακαμψία και μεταξόνιο που φτάνει τα 2.787 χιλιοστά.

Αυτό εγγυάται τους άνετους χώρους στο εσωτερικό, με ενδεικτικό το μέγεθος του πορτμπαγκάζ που κυμαίνεται από τα 536 έως και τα 1.611 λίτρα, ανάλογα με τη θέση των καθισμάτων.

Σχεδιαστικά στο εσωτερικό του νέου 408 υιοθετείται η τελευταία εξέλιξη του i-Cockpit με το χαρακτηριστικά μικρό τιμόνι που προσδιορίζει όλα τα σύγχρονα Peugeot. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με διαγώνιο 10,0 ιντσών, ενώ ίδιο μέγεθος έχει και η οθόνη αφής του εξελιγμένου συστήματος infotainment.

Και εδώ δεν λείπουν τα πολύ πρακτικά πλήκτρα αφής που εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση στις λειτουργίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά -π.χ. ηχοσύτσημα, κλιματισμός, σύστημα πλοήγησης- ενώ υπάρχει και πλήρης γκάμα συστημάτων υποβοήθησης. Η λειτουργία των τελευταίων βασίζεται και στην παρουσία 6 καμερών και 9 ραντάρ.

Η γκάμα των κινητήρων του νέου Peugeot 408 δεν περιλαμβάνει κινητήρες diesel, όπως δεν περιλαμβάνει και χειροκίνητα κιβώτια παρά μόνο το αυτόματο ΕΑΤ8.

Στη βάση υπάρχει ο τρικύλινδρος turbo των 1.200 κυβικών του ομίλου Stellantis που αποδίδει 130 ίππους, ενώ ακολουθούν δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Oι Hybrid 180 e-EAT8 και Hybrid 225 e-EAT8, με τον κινητήρα βενζίνης των 1.600 κυβικών με 150 και 180 ίππους αντίστοιχα να συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 110 ίππων.

Η συνδυαστική απόδοση είναι, όπως φαίνεται και από τις επωνυμίες, 180 ίπποι στην πρώτη περίπτωση και 225 ίπποι στη δεύτερη.

Η μπαταρία του συστήματος έχει ενεργειακή χωρητικότητα 12,4 kWh, φορτίζει σε wallbox των 7,4 kW (ίδιας ισχύος είναι και ο εσωτερικός φορτιστής) σε μόλις 1 ώρα και 55 λεπτά. Η ηλεκτρική αυτονομία δεν ανακοινώνεται επίσημα αλλά με βάση αυτά που ισχύουν για άλλα αντίστοιχα μοντέλα της Stellantis με ανάλογο σύστημα πρόωσης, π.χ. Citroen C5 X, θα πρέπει να κυμαίνεται από 55 έως και 61 χιλιόμετρα.

Η διαθέση του νέου Peugeot 408 αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023, στην πορεία αναμένεται και μια ηλεκτρική έκδοσή του και τιμολογιακά αναμένεται να τοποθετηθεί πάνω των 308 και 3008 που στη χώρα μας αυτή τη στιγμή κοστίζουν από 26.500 και 33.500 ευρώ αντίστοιχα με τον 1.2 PureTech των 130 ίππων.

newsauto